LUBO & FRIENDS – Event

Любомир Вълчев представи образци на световния дизайн в София

Греди Асса и посланика на Франция у нас г-н Ксавие Лапер дьо Кабан откриха експозицията „Lubo & friends“ в The Rug Galery

В The Rug Gallery, в сърцето на София, един от най-талантливите ни и успешни дизайнери Любомир Вълчев откри изложбата „Lubo & friends“. Творецът отбеляза своята 30 годишнина творческа дейност и посрещна скъпи гости и приятели в галерията на ул.“Оборище“№10. Експозицията, която е посветена на една идея – оптимизъм, красота, естетика и топлина в един динамичен обкръжаващ свят, бе открита от известния български художник Греди Асса. Той не скри вълнението си от срещата с творбите на Любо и му пожела още срещи с българската публика. На откриването на изложбата дойде и френския посланик г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, който с интерес разгледа проектите на родния дизайнер, прославил българския талант във Франция и по целият свят.

Любомир Вълчев от години живее във Франция. През 1988 г. печели конкурс в Париж в модерното училище за графичен дизайн и вътрешна архитектура. През 1990 г. създава дизайнерско бюро, което след това се мести на Ривиерата, близо до Кан. Първият му личен ангажимент е за Lloyd’s – известна фирма за застраховки. „През 1989 г. правих техния щанд и те ме поканиха да видя сградата им. Метал, дърво, алуминий – това са материалите, от които съм се вдъхновил и използвам в продължение на години, които и в момента са много актуални“, споделя творецът в интервю.

Творецът измисля конструкция, която може да се преплита в пространството на принципа на легото. Това е и неговият голям пробив в областта на дизайна. Стилът му е пример за  функционално съвременно изкуство, обединило заоблени и динамични форми от природата, които разчупват каноните на квадрата и кубизма, властвали в тоталитарния дизайн на 80-те години. Модулите му са олекотени и правят естествена връзка между абстракция и реалност. „Въздушност“ според дизайнера е посоката, в която върви световния дизайн.

По проекти на Любомир Вълчев са реализирани щандове на Pierre Cardin, JVC, Loyds, Daniel Hechter, IBM, Peugeot, VirginMegastore, Festival de Cannes, Orange Telecom, France Telecom, Pret a porter, Harley Davidson, Honda, Rain Bird, Husqvarna, рекламен магазин на Айфеловата кула, магазините на Ferrari и BMW в Пaриж, организирани са изложения в цяла Европа, Дубай и САЩ. Негови реализации са щандовете на международни изложения на френските министерства на селското стопанство, транспорта и на младежта и спорта.

В неговите проекти се работи с няколко форми, характерни за т.нар. биодизайн – закръглени, меки форми, и красиви, контрастни цветове. Много често използва черното в контраст с цвят или с дърво. Тези форми са олекотени с едни пробиви и дупки, има комбинативност от шест елемента. Така могат да се получат безброй модулни щандове, като думата модулно е свързана по-скоро с играта „Лего“, а не с досега съществуващи, тривиално модулни конструкции.

Изложбата „Lubo & friends“ на Любомир Вълчев ще бъде изложена до 15 май в The Rug Gallery, ул.“Оборище“№10.

ОЩЕ ЗА ЛЮБОМИР ВЪЛЧЕВ:

Любомир Вълчев е завършил пространствено оформление в Художествената академия, а от 1989 г. работи във Франция, където отваря собствено дизайнерско бюро. Шест години по-късно то се оформя като самостоятелна фирма Space Design с централа на Лазурния бряг. По проекти на Любомир Вълчев са реализирани щандове на Pierre Cardin, JVC, Lloyd’s, Dupont. Автомобилните салони в Париж на BMW и Ferrari също носят почерка на българския дизайнер. Има реализирана в България изложбата „Дизайнът – сценарият на бъдещето“ в галерията за съвременно изкуство „Ата“, а преди 5 години открива изложба и в Съюза на архитектите в София.

ОЩЕ ЗА THE RUG GALLERY:

Със създаването на първата по рода си у нас Галерия за ръчно тъкани килими тя споделя с ценителите, възхищението си към майсторството и красотата на древното  килимарско изкуство. Ръчно изтъкани по традиционни от векове технологии, изработени от първокласни материали – най-фина вълна, коприна и памук и боядисани с естествени багрила, килимите, които се предлагат в The Rug Gallery са истински шедьоври. Те са ценни бижута, чиято стойност нараства с годините и ги превръща в най-красивата, уютна и полезна инвестиция. Мисията на галерията е да съхрани килимa като културен артефакт и да пробуди колекционерската страст към него като произведение на изкуството, което носи уникалността на създаденото по поръчка, вълшебството на ръчната изработка. С особено внимание тя се отнася към изтъканите в Иран, Тибет, Непал, Афганистан, Пакистан, Индия, Узбекистан и Казахстан килими, плод на вдъхновението на най-талантливите дизайнери в световен мащаб. До тези килими-уникати, всеки от които има своя история, може да се докоснете и да я чуете в The Rug Gallery.Коментарите са изключени.